Huurschade voorkomen
Het basisprincipe van de eindcontrole is dat het pand moet opgeleverd worden in goed onderhouden toestand en zoals in de ingaande plaatsbeschrijving bij huur beschreven, behoudens veranderingen die het gevolg zijn van ouderdom en van normaal gebruik en veranderingen dewelke geen probleem zijn voor de eigenaar.
Een constructieve barst in een muur, enkele oppervlakkige krasjes op een raamtablet of een deukje in de bepleistering worden dan ook bijvoorbeeld niet beschouwd als huurschade.
Een rood geschilderde plafond, een boorgat in een wandtegel of een ingebrand kringspoor in het werkblad van de keuken is bijvoorbeeld wel huurschade. Het is in ieders belang dat de huurschade tot een absoluut minimum wordt beperkt. Zo krijgt de eigenaar zijn huurwoning zonder schade terug en zo kan de huurder de waarborg volledig recupereren. Daarom geeft ons bureau graag enkele concrete niet limitatieve aandachtspunten en tips.
Tips om huurschade te voorkomen
Verander niets aan het gehuurde goed zonder schriftelijke toestemming van de eigenaar (gordijnrails plaatsen, een nieuwe vloer leggen, de tuinaanleg wijzigen, een muur behangen, de muren in een donkere kleur schilderen,...). Zonder schriftelijke toestemming kan de eigenaar alle gemaakte veranderingen terug in de oorspronkelijke staat laten brengen op de kosten van de vertrekkende huurder !
Ventileer en verwarm de ruimten voldoende, zodat schimmelvorming vermeden wordt.
Verwijder eventuele schimmel met bleekmiddel of een daartoe geschikt product en herschilder indien nodig.
Bij een vochtprobleem, onmiddellijk de eigenaar verwittigen. De gevolgschade van een vochtprobleem door een lek is meestal verzekerd, contacteer uw verzekeraar!
Indien een huisdier is toegelaten, opletten voor schade aan deuren, glaswerk, siliconenvoegen, behang, vasttapijt en gordijnen.
Maak geen krassen of vlekken op een houten parketvloer. Een bureaustoel, onbeschermde stoelpoten, een poreuze bloempot en verhuizen zijn klassieke aanleidingen voor beschadigingen. Plaats kamerplanten steeds op een onderzetter en niet direct op de parketvloer. Plaats steeds een bureaustoelmat om de vloer te beschermen.
Niet in de voeglijnen en zeker niet in de muurtegels zelf boorgaten maken, dit is onherstelbare schade. Gebruik liever kapstokjes met zuignapjes of gelijmde kapstokjes. Bij het einde van de huurperiode deze met een plamuurmes verwijderen en het lijmrestant met aceton wegvegen.
Geen gaten maken in de gevels, in het houtwerk, in de deuren, in de raamprofielen,...
Pas op met schilderen.
- Overschilder geen kunststoffen plafond, stenen, tegels, gebeitst houtwerk,...
- Lak nooit een gebeitste deur, een gestratifieerde deur of een fineerdeur.
- Lijn de schilderwerken goed af, gebruik afplaktape.
- Verwijder de afplaktape na het schilderen.
- Verwijder de muurplaatjes van contactdozen en schakelaars alvorens de muren te schilderen.
- Bescherm de andere elementen zoals de deurlijsten, de vloeren, de vloerplinten, de kasten, de verwarmingselementen, de ramen, de gordijnen,...
- Overleg met de eigenaar alvorens de muren in een andere kleur te schilderen.
- Plafonds steeds in een tint van witte kleur.
- Gebruik de juiste verf, een schilderdeur moet bijvoorbeeld gelakt worden.
Geen uitstel, directe actie! Etensresten op de kookplaat en in de oven, een olievlek op de oprit, een verfbesmeuring,... Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het zal gaan.
Gebruik het werkblad van de keuken niet als snijplank en zet geen kokende potten of pannen op het werkblad van de keuken. Gebruik steeds snijplanken en onderzetters.
De meeste keukenkasten, badkamerkasten en deuren bloezen op door overdreven contact met vocht. Hang geen natte handdoek over een deur of op het bovenblad, de onderkant van de deur niet overdreven nat laten worden met het poetsen,...
Om afscheuring en zwelling van het laminaat te voorkomen een laminaatvloer nooit met water overgieten, maar met een licht vochtige dweil reinigen.
Op het einde van de huurperiode, indien van toepassing, zorgen voor de nodige attesten (een nazicht van de verwarmingsketel, schouwvegen, alarminstallatie, waterverzachter, ventilatiesysteem, jacuzzi, septische put legen,...).
Zorg ervoor dat bij de eindcontrole alle ontvangen sleutels (binnen en buiten) en afstandsbedieningen aanwezig zijn, en zorg ervoor dat de afstandsbedieningen naar behoren functioneren, vervang indien nodig de batterijen.
Bij einde huur alle pluggen verwijderen en alle boorgaten in de wanden en plafonds vlak dichten en vlakschuren.
Aandachtspunten bij het proper poetsen op het einde van de huurperiode:
- De ruiten, ramen, het lijstwerk en de rolluiken, aan binnen en buitenzijde.
- De kasten, aan binnen en buitenzijde.
- Alle sanitair kalkvrij (het kraanwerk, de toiletpothals, de doucheschermen, de muurtegels, de voegen van de muurtegels,...).
- Beduimelingen op de binnendeuren, voornamelijk ter hoogte van de deurkrukken.
- De ventilatieroosters ontstoffen.
- De inbrandingen op de kookplaat en in de oven wegpoetsen.
- Een nieuwe filterdoek in de dampkap plaatsen, of het metalen filterrooster poetsen.
- De dampkap inwendig en uitwendig ontvetten.
- De terrassen, de oprit en de tuinpaden ontgroenen en onkruidvrij maken.
- Olievlekken op de garagevloer of op de oprit verwijderen.
- Gordijnen stofzuigen en eventueel wassen.
- Vasttapijt vloeren shamponeren.
- Indien het gehuurde goed sterk vergeeld is door overdreven roken, de nicotinelaag overal wegpoetsen en indien nodig de muren en de plafonds herschilderen.
Zorgen dat de bij aanvang van huur aanwezige lichtpunten en gordijnen van de eigenaar terug aanwezig zijn bij einde huur, opnieuw en degelijk gemonteerd op de oorspronkelijke plaats.
Vervang of herstel kapotte of niet meer optimaal werkende elementen: een defecte lamp in de koelkast of in de dampkap, het gescheurde gaas van een vliegenraam, een lekkende kraan, een verstopte afvoer, een sterk afgesleten rolluiklint, een kapotte diepvriesdeur, een gebarsten koelkastschab,...
Loshangende wandcontacten en lichtschakelaars terug vastzetten.
Enkele aandachtspunten in verband met het tuinonderhoud:
- de gazon maaien.
- vaste planten en struiken voldoende kort snoeien.
- onkruidvrij maken van borders, opritten, terrassen, tuinpaden,...
- dakgoten bladvrij maken.
- het winterseizoen is geen excuus voor achterstallig tuinonderhoud.
Voor de eindcontrole alle afval en alle spullen weghalen, ook in de tuin, de zolder, de kelder en de garage.